Το Κάστρο της Βολισσού

Επιμέλεια: Θεοδώρα Μπακιρτζή

Αγέρωχο κι επιβλητικό υψώνεται στην κορυφή του λόφου Στέκει το κάστρο στα ψηλά που λέει και το τραγούδι. Καμαρώνει , αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου. Στον επισκέπτη προσφέρει θέα εξαιρετική και κάνει το νου να ανατρέχει σε προηγούμενες εποχές

Ως το βασικό αμυντικό οχυρό της βόρειας Χίου, η Βολισσός προστάτεψε όλο το βορειοδυτικό μέρος του νησιού γνωστό ως Αμανή, του οποίου τα χωριά περιλαμβάνουν διαφορετικές οχυρώσεις – βίγλες, σημαντικούς πύργους κτλ σύμφωνα με τον πληθυσμό και την τοποθεσία τους. Το Κάστρο της Βολισσού βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο. Χτίστηκε μάλλον κατά τον 11ο αι, αν και η παράδοση το θέλει έργο του στρατηγού Βελισσάριου, κατά τον 6ο αι. μ.Χ. Σκοπός της οχύρωσης ήταν να προστατεύσει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, γι’ αυτό και χτίστηκε σε πλεονεκτική θέση, σε υψόμετρο 230 μέτρων. Ανοικοδομήθηκε και πήρε την τελική του μορφή από τους γενοβέζους, το 15ο αι.

Είναι τραπεζοειδούς σχήματος, και κατασκευάστηκε από τοπική σκουρόχρωμη πέτρα. Περιμετρικά είχε έξι κυκλικούς πύργους, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχαν δεξαμενές, εκκλησίες, και ποικίλα άλλα κτίσματα. Λέγεται ότι το κάστρο συνδεόταν μέσω σήραγγας με τη συνοικία του Πυθώνα, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και επικοινωνίας σε περιπτώσεις πολιορκίας.

Για όποια επιπλέον στοιχεία (ιστορικά, αρχιτεκτονικά, κτλ) έχετε αναφορικά με το Κάστρο της Βολισσού, μη διαστάσετε να μας τα επικοινωνήσετε.